Parohia Plevna
Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Episcopia Sloboziei si Calarasilor
Antimis- obiect liturgic al muzeului parohial
Pr Gabriel Toma: 18-04-2016 08:26:56 in Lumini din trecut

  Antimisul este un acoperământ liturgic pe care sunt reprezentate punerea în mormânt și pătimirile Domnului Hristos. El se păstrează în Sfântul Altar, pe Sfânta Masă, sub Sfânta Evanghelie. Originea antimisului datează din vremea persecuțiilor împotriva creștinilor. Ținând seama că în primele secole creștinii săvârșeau Sfânta Liturghie pe mormintele martirilor, care serveau ca altar de jertfă, și că de multe ori, din cauza năvălirii persecutorilor în timpul oficierii Sfintei Liturghii, aceștia înfășurau Sfintele Daruri într-o pânză pentru a-și continua slujba în alt loc, s-a ajuns să se pună în această bucată de pânză părticele din moaștele martirilor. 
 Antimisele se sfinșesc prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și poartă semnătura episcopului. Preotul primește antimisul de la episcopul său, a cărui semnatură garantează nu numai existența unei comunități euharistice locale, ci și comuniunea sacramentală ce există între el și preot. Sfințirea antimisului o poate face numai episcopul. Fără antimis nu se poate săvârși Sfânta Liturghie. 
  Antimisul simbolizează mormântul Mântuitorului, precum și giulgiul în care a fost înfășurat trupul Domnului la punerea Sa în mormânt.

 Avem bucuria de a vă pune la dispoziție informații despre misiunea creștină desfășurată în Parohia Plevna.
  Daca lucrarea noastră evanghelică, de rugăciune și învățătorească, vă determină să doriți a afla informații suplimentare despre comunitatea noastră, avem bucuria să vă oferim, în dar, lucrarea de istorie locală, PAROHIA PLEVNA- monografie istoric- spirituală, editată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor. Tot ce aveți de făcut este să trimiteți un pomelnic al familiei dumneavoastră la adresa parohiaplevna@gmail.com și o adresă unde să vă expediem, cu bucurie, ca oricărui enoriaș (chiar și virtual), darul nostru. Vă imbratișăm!


Parohia Plevna

Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Parohia Plevna, Biserica Ortodoxa, Plevna, Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Protopopiatul Lehliu

 
Copyright 2018 - Parohia Plevna

Powered by NETCreator & Lacasuri Ortodoxe
NETCreator