Parohia Plevna
Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Episcopia Sloboziei si Calarasilor
Cu rădăcini în Bărăgan, cu roade în toată lumea- Traian Vulpescu, mare pedagog muzical (referat pentru aniversarea Protopopiatului Lehliu)
Pr Gabriel Toma: 21-10-2015 05:35:25 in Lumini din trecut

   Frate mai mare al lui Mihail Vulpescu, Traian s-a născut în 1886, a studiat la Seminarul Nifon, urmând cursurile Facultății de Teologie și ale Conservatorului din București, devenind licențiat prin anii 1914-1915[10]. Despre activitatea sa vorbește fratele său, Mihail, într-o notă de culegere folclorică „auzit de la fratele meu- prof. Tr.M.Vulpescu- de pe când era profesor de muzică la Buzău” între 1910- 1915[11].

  Căsătorindu-se cu fiica preotului din Plevna, Ecaterina Fiera, profesorul Traian Vulpescu își găsește împlinirea profesională în metropola Transilvaniei- orașul Cluj. Aici activează din 1915 ca profesor de muzică la Liceul „G.Barițiu” („amintit cu mult respect și evlavie de Petre Țuțea, absolvent al acestui așezământ”[12]) dar mai cu seamă la Academia de muzică din Cluj, unde activează până la pensionare.

  Alături de manuale universitare dedicate teoriei muzicii și solfegiului, alcătuiește lucarea Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, troparele și irmoasele sărbătorilor de peste an, de pe cele mai bune versiuni ale cântării noastre bisericești, scrise pe note liniare, curățate și simplificateca o smerită contribuție a unui teolog-muzician, fiu de preot, la proiectul bisericesc de uniformizare a cultului[13] în Biserica Ortodoxă Română. Se implică în acțiunea de culegere a folclorului[14] atât din zona natală, a Bărăganului cât și din Transilvania (Bistrița, Valea Mureșului) înregistrând mii de cântece populare, arhivate la institutul de Folclor.

  Moare în anul 1968, fiind înmormântat în cavoul familiei Preotului Ilarion Fiera de la biserica Plevna. 


Parohia Plevna

Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Parohia Plevna, Biserica Ortodoxa, Plevna, Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Protopopiatul Lehliu

 
Copyright 2018 - Parohia Plevna

Powered by NETCreator & Lacasuri Ortodoxe
NETCreator