Parohia Plevna
Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Episcopia Sloboziei si Calarasilor
Originea săptămânilor pregătitoare pentru Postul cel Mare- cateheza a IV-a
Pr Gabriel Toma: 10-03-2016 07:52:15 in Cateheză
A patra etapa (introducerea altor doua saptamani,pregatitoare) 
 Disociindu-se vechea duminică a lăsatului de sec în duminicile actuale ale lăsării secului de carne și de brânză, a fost firească încadrarea acestor duminici noi în săptămâni cu conținut tematic similar numite „a lăsatului sec de carne” și respectiv „a lăsatului sec de brânză”, sau numerotate ca a 9-a și a 8-a înainte de Paști. În sec IX, manuscrisele Triodului Marii Biserici atestă faptul că exista deja o nouă duminică pregatitoare, pentru Postul Mare, în care era citită parabola Fiului Risipitor, pocăința acestuia cuprinzând etapele teoretice și practice ale pocăinței cerute credincioșilor în timpul postului. În sec XI se completează prin duminica Vameșului și a Fariseului perioada anticipativă a postului, acordându-se săptămânii ce urmează ei o dispensă totala de la post, ca punct deosebitor față de armenii monofiziti, și de toată familia Bisericilor necalcedoniene, ce au în această săptămână un post strict de 3-5 zile, pus în amintirea postului ninivitenilor .

 A cincea etapa (pregatirea pentru inceputul Triodului) 
 In sec XII, un autor de omilii, referitoare la perioada pregatitoare a Postului Mare, prezinta duminica lui Zaheu ca fiind „prima treaptă a scării sfinte pe care trebuie să o apuce sufletul în timpul Postului Mare”. Și poate nu este întâmplătoare din acest punct de vedere lista evangheliilor ce se citesc în săptămânile dintre odovania Botezului Domnului și Duminica Vameșului și Fariseului. Tabelele evanghelistarului randuiesc ordinea lecturilor evanghelice după cum urmează:


parcurgând simbolic, treptele necesare înnoirii: necesitatea căinței și a întoarcerii prin milostivirea lui Hristos (Zaheu), a iertării păcatelor prin credință și rugăciuni stăruitoare (cananeanca și cei 10 leproși), a renunțării totale (învățătorul de lege), a răspunderii față de cele primite de la Dumnezeu (talanții). 

Parohia Plevna

Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Parohia Plevna, Biserica Ortodoxa, Plevna, Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Protopopiatul Lehliu

 
Copyright 2018 - Parohia Plevna

Powered by NETCreator & Lacasuri Ortodoxe
NETCreator