Parohia Plevna
Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Episcopia Sloboziei si Calarasilor
Trepte în închinarea în duh şi adevăr (XXIX)
Administrator: 15-07-2017 02:11:11 in Cateheză
 David înnoieste practicile religioase prin intercalarea în cultul tradițional a imnelor de laudă catre Dumnezeu- lucru ce se vede la festivitatea aducerii chivotului la Ierusalim:
 „ Astfel au adus chivotul Domnului si l-au asezat in mijlocul cortului pe care-l facuse David pentru el ( in Ierusalim ) si au inaltat lui Dumnezeu arderi de tot si jertfe de pace... Apoi a pus David la slujba inaintea chivotului din leviti, ca sa preaslaveasca, sa multumeasca si sa preainalte pe Domnul Dumnezeul lui Israel...A pus de asemenea si preoti... sa sune necontenit din trambite inaintea chivotului legamantului lui Dumnezeu. In aceasta zi, David pentru prima data a dat, prin Asaf si fratii lui urmatorul psalm de lauda Domnului : „Laudati pe Domnul si chemati numele Lui..” ( 1 Cronici 16,1.4.6.7 ).
   De altfel se consemneaza în Scriptură și in altă parte că David este cel care a introdus in cultul Templului cântarea psalmilor :
 „Când au pus lucrătorii temeliile Templului Domnului, au aşezat pe preoţi în veşminte, cu trâmbiţe, şi pe Leviţi, fiii Asaf, cu chimvale, ca să laude pe Domnul, după rânduiala lui David, împăratul lui Israel ” ( Ezra 3,10-11).
  Astfel, nu întâmplător, proorocul Amos îl numește „dibaci în cântece de liră și priceput în arta poeziei”( Am 6, 5) iar cartea a doua a Regilor îl cunoaște drept „dulcele cântăreț din Israel” (2 Regi 23, 1).
  Faptul că introducerea psalmilor în cultul oficial al templului este o consecință firească a spiritului de înnoire a opticii fenomenului religios o dovedește conținutul atât de bogat al acestor poezii liturgice în intenții de rugăciune și de exemple concrete asupra modului în care rugăciunea și trăirea personală a poetului biblic poate fi asumată de fiecare credincios urmând următorul „algoritm”:
• rugăciunea este primită atunci când se „dovedește” a fi însoțită de „ascultare necondiționată și de recunoaștere sinceră a păcatelor” Ps 50; Ps 140;
• se identifică corect duhovnicește starea de bine, ca apropiere de sfințenia lui Dumnezeu Ps 64;
• ajutorul lui Dumnezeu, ca sursa autentică de putere și sprijin, este singura cale de izbândă Ps 24; PS 37; Ps 73;
• primirea oricărei hotărâri a Domnului, privind viața omului- ca cea mai bună opțiune duhovnicească Ps 113.


Parohia Plevna

Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Parohia Plevna, Biserica Ortodoxa, Plevna, Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Protopopiatul Lehliu

 
Copyright 2018 - Parohia Plevna

Powered by NETCreator & Lacasuri Ortodoxe
NETCreator