Parohia Plevna
Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Episcopia Sloboziei si Calarasilor
Echinocțiul de primăvară, primul termen al ecuației pascale
Administrator: 21-03-2017 10:10:52 in Cateheză

  Sinodul de la Niceea a hotărât în anul 325 că "ziua de Paște va fi în prima duminică de după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară". 

  „Învierea Domnului Hristos din morti constituie temelia intregii noastre invataturi crestine (I Corinteni 15, 13-14) si totodata insusi obiectul serbarii Sfintelor Pasti, Biserica crestina inca din primele ei veacuri de existenta a tinut la maretia acestei sarbatori, ingrijindu-se sa o serbeze chiar din acea zi in care s-a petrecut, de fapt, acest mare eveniment. Din Sfanta Scriptura a Noului Testament stim ca invierea Domnului a avut loc intr-o zi de Duminica si in anul cand iudeii si-au serbat Pastile lor intr-o zi de vineri (Ioan 19, 42), iar din Vechiul Testament cunoastem ca iudeii, intotdeauna, isi serbau Pastele incepand cu seara zilei de 14 Nisan, prima luna a anului evreiesc. Anul religios al evreilor incepe primavara, odata cu echinoctiul, iar lunile calendarului evreiesc incepeau intotdeauna odata cu luna noua pe cer. Precizam ca primavara astro­nomica incepea in ziua echinoctiului de primavara. Cum luna Nisan incepea in momentul cand pe cer aparea luna noua, care dupa 14 zile devine luna plina, rezulta ca prima luna a anului evreiesc trebuie sa fi inceput la acea vreme cam in preajma echinoctiului de primavara si ca ziua de 14 Nisan, cand iudeii isi serbau Pastele si cand Mantuitorul si-a dat duhul pe Cruce, era prima zi cu luna plina a anului solar dupa echinoctiu de primavara. Asadar, Pastile iudaic se serba in seara primei zile cu luna plina care urma dupa echinoctiul de primavara, iar minunea invierii Mantuitorului Hristos s-a petrecut in ziua de 16 Nisan, care era prima Duminica cu luna plina dupa echinoctiul de primavara. Si asa dupa cum iudeii in amintirea eliberarii lor din robia egipteana, la innoirea fiecarui an isi serbau "Pasha" lor, tot astfel vor fi procedat si Apostolii si crestinii din Ierusalim pentru amintirea invierii Domnului in anii urmatori.” (Pr N. Dragomir , wwwcrestinortodox.ro)

 Ulterioarele distorsiuni calendaristice, intervenite chiar din epoca postapostolică, sunt cauzate, până în ziua de astăzi, de modul de întocmire și de corectitudinea calculului astronomic al calendarelor.

 


Parohia Plevna

Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Parohia Plevna, Biserica Ortodoxa, Plevna, Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Protopopiatul Lehliu

 
Copyright 2018 - Parohia Plevna

Powered by NETCreator & Lacasuri Ortodoxe
NETCreator