Parohia Plevna
Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Episcopia Sloboziei si Calarasilor
Ascultând Canonul cel Mare, tu, cui te asemeni? (II)
Administrator: 03-03-2017 08:42:55 in Cateheză
 Noianul de învățături duhovnicești ale Canonului Sf Andrei Criteanul, ce îndeamnă stăruitor spre pocăință și întoarcere către Dumnezeu, oferă fiecăruia dintre noi indicii temeinice spre a identifica starea morală în care se află. 
 Fiecare din personajele biblice enumerate în cele peste 250 stihiri (strofe) poate fi pentru noi un zguduitor temei de venire în sine și de apucare mult mai hotărâtă pe calea cea strâmtă și îngustă, a mântuirii.

 Vai, ticaloase suflete! Pentru ce te-ai asemanat Evei celei dintâi? Că ai căzut rău și te-ai rănit amar; că te-ai atins de pom și ai gustat cu îndrazneală mâncarea cea nechibzuită. 

 În locul Evei celei trupești, făcutu-s-a mie Eva întelegătoare gândul cel cu pofta trupeasca, aratându-mi cele plăcute, și gustând pururea din băutura cea amară. 

 Eva este prima femeie creată de Dumnezeu, strămoașa neamului omenesc. Amăgită, prin viclenia șarpelui, ea încalcă porunca-sfat a lui Dumnezeu. Se atinge de pom, gustă din fruct și dă să mănânce și lui Adam. Căderea lor a avut urmări dramatice atât pentru cei doi, cât și pentru toți urmșii lor, oamenii. (Fac 3).
 În Noul Testament, Eva este amintită de două ori, de către Sf Pavel, în contextul avertismentului ca cei credincioși să nu se lase înșelați de amăgirea celui viclean:

  •  „Dar mă tem ca nu cumva, precum şarpele a amăgit pe Eva în viclenia lui, tot aşa să se abată şi gândurile voastre de la curăţia şi nevinovăţia cea în Hristos” (2 Cor 11, 3)
  •  „Şi nu Adam a fost amăgit, ci femeia, amăgită fiind, s-a făcut călcătoare de poruncă.” (1 Tim 2, 14)
 Concluzia venirii în sine față de toate faptele rele săvârșite, logică și adevărată, este specificată clar de imnograf: 

 După dreptate a fost lepădat Adam din Eden, nepăzind singura Ta poruncă, Mântuitorule. Dar eu, care am călcat totdeauna cuvintele Tale cele dătatoare de viață, ce voi pătimi? 

  Însă nădejdea în milă și har de la Domnul, este, pentru creștin, încurajatoare:

 De am și greșit, Mântuitorule, dar știu că ești iubitor de oameni; bați cu milă și Te milostivești fierbinte; pe cel ce plânge îl vezi, și alergi ca un părinte, chemând pe cel rătăcit.
 

Parohia Plevna

Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Parohia Plevna, Biserica Ortodoxa, Plevna, Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Protopopiatul Lehliu

 
Copyright 2018 - Parohia Plevna

Powered by NETCreator & Lacasuri Ortodoxe
NETCreator