Parohia Plevna
Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Episcopia Sloboziei si Calarasilor
Procesul Mântuitorului (II)
Administrator: 03-03-2017 08:33:10 in Cateheză
GĂSIREA MOTIVELOR PENTRU UCIDEREA DOMNULUI IISUS HRISTOS 
 Mt 26, 1-5; Mc 14, 1-2; Lc 22, 1-2 

  Vorbind despre conspirația iudeilor împotriva Mântuitorului, Sf. Matei scrie următoarele: "Atunci s-au adunat arhiereii şi carturarii şi bătrânii poporului în curtea arhiereului ce se numea Caiafa şi au facut sfat să prindă pe Iisus cu vicleşug şi să-L omoare. Dar ziceau! Nu în ziua praznicului, ca să nu se facă tulburare în popor" (Matei XXVI, 3-5; Marcu XIV, 1-2; Luca XXII, 1-2). 
  Este un moment trist! Cu el se face începutul Sfintelor Patimi. De aceea Biserica nu l-a putut uita nicio clipă, ci l-a întipărit cu durere în amintirea ei, când a hotărât ca ziua de Miercuri să fie zi de post și de pocăință pentru toți creștinii .  De fapt, sinedriul mai luase în discuție problema Domnului Iisus și hotărâse de mult că trebuie suprimat (Ioan VII, 44 și urm.; VIII, 59; X, 3I; XI, 46-57). 
 Acum, el se întrunește în ședință extraordinară și stabilește amănuntele arestării și uciderii Lui, care trebuiau făcute într-ascuns. Dar de teama poporului, se hotărăște amânarea chestiunii până după trecerea praznicului. În esență, hotărârea de ucidere a Mântuitorului, este produsă din invidie pentru „succesul misionar” al Domnului (In 12, 11), bazat pe minuni, predicare cu putere multă- ca nici un om de până atunci- și standarde morale ridicate dar și următorului context politico- istoric: „Așteptarea vechilor profeți evrei legată de un viitor rege mesianic se transformase în răstimpurile lungi de dominație străină în speranța apariției unui eliberator politic; și pe măsură ce crescuse indignarea provocată de conducerea romană din țară, se întărise și imaginea unui învingător mesianic care se va ridica ămpotriva detestatei puteri străine. Evaluat după această imagine, Iisus din Nazaret nu putea fi așteptatul Mesia... Iar dacă Iisus din Nazaret nu era Mesia, atunci trebuia să fie un corupător și șarlatan, iar dacă era un corupător și un șarlatan periculos, atunci pentru siguranța și linniștea comunității ierusalemite, trebuia îndepărtat...”

Parohia Plevna

Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Parohia Plevna, Biserica Ortodoxa, Plevna, Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Protopopiatul Lehliu

 
Copyright 2018 - Parohia Plevna

Powered by NETCreator & Lacasuri Ortodoxe
NETCreator