Parohia Plevna
Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Episcopia Sloboziei si Calarasilor
Oare morții au nevoie de hrană?
Administrator: 24-10-2016 09:06:36 in Cateheză

 Rugăciunea dragostei pentru cei răposați, desăvârșită în Sfânta Liturghie și făcută palpabilă prin pomană, nu este exprimarea unei credințe barbare cum că morții ar consuma cele oferite la slujbe și la pomeni, ci mărturia unei practici religioase prescrise în Sfânta Scriptură cu autoritatea unui așezământ veșnic.

  Sfânta Scriptură autentifică pomenii caracterul spiritual, încurajând practicarea ei: „Şi celui sărac întinde-i mâna ta, ca binecuvântarea ta să fie desăvârşită. Dărnicia ta să atingă pe toţi cei în viară şi chiar morţilor fă-le parte de dărnicia ta.” (Is Sir 7, 34- 35) sau „Fii darnic cu pâinea şi cu vinul tău la mormântul celor drepţi, dar păcătoşilor să nu dai!” (Tob 4, 17).

  Tocmai pentru că pomana este un așezământ duhovnicesc, în Scriptură, păcătoșii sunt excluși de la rânduiala milosteniei, ca de exemplu în textul din Ieremia proorocul: „Nu se va frânge pentru ei pâine de jale ca mângâiere pentru cel mort; şi nu li se va da cupa mângâierii ca să bea după tatăl lor şi după mama lor.” (Ierem 16, 7)

  În rânduiala Bisericii Ortodoxe, rugăciunea pentru cei răposați continua, după exemplul biblic, să fie însoțită cu acte de milostenie.

  Însă aceste acte și gesturi de milostenie exprimată prin oferire de mâncare, departe de a exprima credința (păgână, să nu fie!) într-o oarecare hrănire a celor trecuți dincolo din darurile de pomană, nu sunt decât fapte creștinești de într-ajutorare. Sfântul Ioan Gură de Aur ne învață:„ În cinstea celui adormit nu sunt bocetele, nu sunt lucrurile de preț (acestea erau ritualuri păgâne) ci cțntarea imnelor și a psalmilor și viața desăvârșită. Vrei să ajuți pe cel adormit? Altele trebuie făcute: milostenia, binefacerile, slujbele.”

  Faptul că în sine, darurile de hrană sunt ajutorări spirituale sufletelor celor adormiți se vede dintr-o întrebare retorică a marelui părinte antiohian:„ pentru ce, după înmormântare chemi pe săraci la praznicul pentru mort? Pentru ce rogi pe preoți să facă rugăciuni pentru cel mort?

  Hrana materială este doar pentru nevoile trupești. Cei răposați dezlegându-se de trup, nu mai au necesități legate de trup (aer, hrană, apă, căldură, etc). Astfel mâncarea și pomana își păstrează dimensiunea materială doar asupra celor ce participă la ea, însă conținutul duhovnicesc (dragoste, milă, rugăciune) cu care este unit la rânduiala de pomenire și rugăciune se înalță ca bună mireasmă către Dumnezeu, cel ce iubește rugăciunea unora pentru alții.


Parohia Plevna

Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Parohia Plevna, Biserica Ortodoxa, Plevna, Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Protopopiatul Lehliu

 
Copyright 2018 - Parohia Plevna

Powered by NETCreator & Lacasuri Ortodoxe
NETCreator